11 Februari 2021 Veiligheidsset voor op Natuurijs

februari 11, 2021  |   Nieuws   |     |   0 Comment

Het is al weer een tijd geleden maar ook mij overkwam het! Ook al ben ik beslist geen waaghals en opgegroeid met waarschuwingen zoals “Niet in het donker rijden en niet op ijs waar je geen schaatsstreken ziet staan!” toch overkwam het mij.

Met een paar schaatsmaatjes had ik afgesproken om de USA tocht te rijden vanuit Ursem en we zouden om tien uur starten. Ik wilde er op de schaats naar toe en stond dus al vroeg op het ijs. Het was windstil en er was bijna geen verschil te zien tussen water en het zwarte ijs voorbij de Broeker brug. Te laat zag ik hierdoor het grote wak voorbij de brug op een plek waar ik een paar dagen eerder zonder problemen had geschaatst. Op tijd remmen lukte niet en voordat ik het wist lag ik in het water. Al watertrappelend hees ik mij op de rand van het wak maar er uit komen lukte voor geen meter. IJs is glad en daardoor had ik totaal geen grip. In een flits zag ik mijn einde al naderen en zelfs de tekst voor op de rouwkaart ‘gestorven in het harnas’ schoot vreemd genoeg door mijn hoofd. Gelukkig kwam een jongen vanaf de kant op mijn hulpgeroep af en wilde een touw gaan halen. Dat was niet nodig want vanaf mijn wak kon ik hem wijzen op een touw dat ik zag liggen op de boot naast mij. Samen met een andere schaatser, die een vroegere buurjongen bleek te zijn, trokken ze mij er uit.

Sindsdien rijd ik nooit meer zonder een natuurijs veiligheidsset waarover in de bijlage meer valt te lezen. Je kunt hem zelf maken, maar je kunt hem ook bestellen. Kosten € 14,50. Het duurt ongeveer een week voordat je hem in huis hebt. IJspriemen zonder touw zijn o.a. ook te koop bij de schaats- en fietswinkels Jan Bouwes in Oudkarspel en Fortysix Sports bij ijsbaan De Meent in Alkmaar.

Verder wil ik een oproep doen aan iedereen die dit leest om, indien je een wak ziet, deze met takken of ander materiaal af te zetten zodat andere schaatsers behoed blijven voor datgene wat mij is overkomen.

Een zeer nuttige site om te lezen die ik graag iedereen aanbeveel is: https://www.veiligheidopnatuurijs.nl/

Mariet Veening

Recent filmpje van Telegraaf: